Доц. Светослав Живков се включи задочно в дебата, по темата

...
 Доц. Светослав Живков се включи задочно в дебата, по темата
Коментари Харесай

Доц. Светослав Живков: Паметникът на съветския окупатор е ПОЗОР за свободна и демократична България


 Доц. Светослав Живков се включи задочно в дебата, по тематиката за премахването на паметника на руския окупатор от центъра на София. Днес в студиото на bТВ по горещата тематика дискутираха историците проф. Искра Баева и доцент Михаил Груев.

 Ето причините на доцент Живков, изложени на страницата му във фейсбук:

" Няколко думи и от мен по отношение на острастените разногласия и мнения във връзка присъединяване на сътрудниците проф. Баева и доцент Груев в BTV. 

Първо, изцяло погрешна е тезата, изказана от проф. Баева, че паметникът изобразява Червената войска " такава, каквато е в края на Втората международна война ". Възползвам се от личните ѝ думи, че паметникът не е машинален общ брой от фрагменти, а е " повсеместен комплекс ". В този повсеместен комплекс, от източната му страна, е сложена композицията " Октомври 1917 ", представяща (дори не разясня какъв брой реалистично и правдиво) Октомврийската гражданска война и успеха на болшевиките в Русия. Както доста добре знаем, 

" Октомври 1917 " няма нищо общо с антифашизма

 и успеха над Германия във Втората международна война, а има общо с ликвидирането на едвам начеващата народна власт и началото на процеса по определяне на тоталитарния комунистически режим в Русия. Режим, приет през днешния ден от целия свободен свят за антихуманен и тираничен. 

Второ, погрешно е изказванието, че паметникът символизира успеха над фашизма/нацизма. Победата над фашизма/нацизма е групово дело на голям брой армии (респективно страни и общества), в т. ч. на Съединени американски щати, Англия и английските доминиони. 
Паметникът по никакъв метод не загатва за тази тяхна роля. Той 

величае единствено една от армиите, участници в разгрома на нацистка Германия,

 и то онази, която единствена колаборира с нацистите и им съучаства интензивно в експанзията през първия стадий на войната. 

Трето, кощунствено е да се твърди, че Червената войска е " освободителка ". Червената войска не носи избавление на никое място в Европа. " Освобождението " изисква след себе си положение на независимост. Единствената страна, през която минава аленият ботуш, и в която не се открива тоталитарна деспотия, е Австрия, и това има своето пояснение: 80% от територията на Австрия е заета не от руски, а от американски и английски елементи. Замяната на нацистка окупация или пронацистки режим с комунистически подобен под руски надзор и 

замяната на нацисткия колониализъм със руски не може да бъде избавление

Конкретно за България, прочут факт е, че Червената войска не ни освобождава от никакъв фашизъм, а от държавно управление, демократизиращо страната и формирано от последователи на демокрацията и откровени антифашисти. 

В умозаключение, Паметникът на Съветската армия 

не служи на историята и на паметта

 за Втората международна война и за успеха над фашизма, тъй като не показва обективно тези събития, а тъкмо противоположното - насажда част от десетилетните комунистически фалшификации в описа за предишното ни. 
Чрез Червената войска проектираният във времето на сталинизма монумент символизира " всемогъществото ", безалтернативността и " вечността " на отпътувалите преди 30 години на бунището на историята тоталитарен болшевишки комунизъм и разпространилата го посредством своята Червена войска Съветска Русия/Съветски съюз.
Именно заради тази причина паметникът е ПОЗОР за свободна и демократична България и няма място като монумент в центъра на София (и където и да било другаде), а само като артефакт в така наречен " музей на социализма ", където младите поколения да се срещат директно не с успеха над фашизма, а с мащабите на пропагандата, митотворчеството и историческите фалшификации на комунистическия режим.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР